Wykonanie
Szarlotka na
winie to nieco inne wydanie typowych szarlotek. Jest ich dosyć sporo na moim blogu. Bardzo je lubię. Szarlotka na
winie jest pyszna. Dodam, że przepis na ciasto doskonale sprawdza się do tartaletek.Z przyjemnością odsyłam do wypróbowanych przeze mnie szarlotek .

Składniki:25 dag
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół kostki
margaryny10 dag
cukru1
jajko4
jabłka500 ml
wina czerwonego lub białego15 dag
cukru2 budynie
śmietankowe5
biszkoptów do pokruszeniaObrać
jabłka i pokroić w drobną kosteczkę.
Masło utrzeć z
cukrem, dodać
jajko, ciągle ucierać. Dodawać po łyżce
mąki wymieszanej z proszkiem. Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie zagotować 400 ml
wina z 15 dag
cukru, a pozostałe 100 ml wymieszać z budyniami. Przelać mieszankę do
wina z
cukrem i mieszać aż zgęstnieje. Wymieszać masę z
jabłkami. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić przygotowaną formę keksówkę. Wyłożyć masę i pokruszyć
biszkopty na wierzch. Lekko przyklepać dłonią, by nie odleciały. Piec w 180 st. C przez godzinę. Wystudzić.
