Przepis na pieczone pierogi z pieczarkowym farszem znalazłam TU . Wydał mi się dosyć ciekawy i nie omieszkałam go wypróbować. Doprawiłam po swojemu. Pierogi wyszły znakomite. Podałam je na gorąco z barszczem czerwonym. Świetnie smakują też konsumowane na zimno.Składniki:50 dag mąki5 łyżek śmietany 18 %1 opakowanie drożdży instant1 margaryna50 dag pieczarek2 cebule1 jajkoolejvegetasól morskatymianekzioła prowansalskiePrzesianą mąkę wymieszać z drożdżami. Doprawić solą morską. Dodać śmietanę i pokrojoną margarynę. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem.Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę z pieczarkami, doprawić vegetą i tymiankiem. Wystudzić farsz. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka i nakładać farsz. Ulepione pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko zblendować i pędzelkiem wysmarować wszystkie pierogi. Posypać ziołami prowansalskimi. Zapiekać w 180 st. C do zrumienienia.