Wykonanie
Szybki, efektowny, ale i niewymagający zdolności manualnych obiadek.
Szynkę parmeńską można zastąpić jakąkolwiek
szynką wędzoną, np. jamon serrano, san daniele, lub nawet zwykłą
szynką szwarcwaldzką zależnie od tego co mamy w lodówce :)

Składniki(na 4 porcje)Roladki drobiowe- 2
piersi z kurczaka- 12
zielonych szparagów- 4 plastry
szynki parmeńskiej-
przyprawy:
sól,
pieprz,
oreganoCzerwone pesto- 15-20
suszonych pomidorów- 1 ząbek
czosnku- garść liści
bazylii- 4 łyżki
oliwy z oliwek- tarty
parmezan- 200 g
makaronu pennePrzygotowanie
Piersi z kurczaka przekroić w poprzek na pół otrzymując równe filety, rozbić na wysokość ok. centymetra. Doprawić
solą,
pieprzem i
oregano. Na każdym filecie ułożyć 3
zielone szparagi i zwinąć roladki. Każdą roladkę zawinąć w plaster
szynki parmeńskiej. Piekarnik nagrzać do 200 C. Roladki ułożyć na blaszce wysmarowanej
oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia, polać je z wierzchu
oliwą z oliwek i piec przez 13-15 minut.W międzyczasie przygotować czerwone pesto: ugotować
makaron penne, a wszystkie składniki pesto, czyli
suszone pomidory,
czosnek,
bazylię,
oliwę z oliwek zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu. Gotowe pesto wymieszać z
makaronem penne, posypać startym
parmezanem i podawać razem z roladkami drobiowymi. Smacznego!