Wykonanie
Przepis na pyszny sernik z
truskawkami. Miałam wielką ochotę na kontrastową czerwień na zdjęciu, więc użyłam mrożonych
truskawek. Wiadomo, że to nie to samo co piękne świeże
truskawki, ale sernik był bardzo dobry ;) Zaopatrzyłam się w nowy aparat, więc jest nadzieja na apetyczne zdjęcia i częste wpisy na blogu!

SkładnikiSpód- 2,5 szklanki zmielonych
biszkoptów (ja użyłam
biszkoptów wrocławskich - wystarczy jedno opakowanie)- 2 łyżki
cukru- szczypta
soli- 70g
masłaNadzienie- 1kg tłustego
twarogu (użyłam półtłustego
twarogu sernikowego z wiaderka)- 270g drobnego
cukru- szczypta
soli-
aromat waniliowy- 4
jajka- 160 ml kwaśnej
śmietany- 160 ml słodkiej
śmietanyWierzch- 2 szklanki kwaśnej
śmietany- 1/3 szklanki
cukru pudru- 1 łyżeczka
wanilii- 1/2 szklanki
cukru- 2 garści
truskawekMus
truskawkowy- garść
truskawek- 2 łyżki
cukruPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni.
Biszkopty zmielić w blenderze i wymieszać z
cukrem, szczyptą
soli i roztopionym
masłem. Powstałą kruchą masą wyłożyć spód formy do ciasta dociskając dokładnie palcami. Piec przez 10 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Temperaturę piekarnika zredukować do 160 stopni. Przygotować nadzienie: zmielić
twaróg (ja nie musiałam tego robić, ponieważ kupiłam już gotowy 'sernikowy' w kubełku), zmiksować go na gładką konsystencję ze szczyptą
soli,
aromatem waniliowym,
jajkami i
śmietanką. Wszystkie składniki dodawać pojedynczo (np. po jednym
jajku) i miksować tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Nadzienie wlać do naszej formy ze
spodem i piec 1,5 godziny w 160 stopniach. Po tym czasie sernik powinien być ścięty z zewnątrz, leciutko rumiany po bokach. Teraz najważniejsza część - trzeba uważać aby sernik nie opadł. Studzimy sernik przez 30 minut przy zamkniętych drzwiczkach i dopiero po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki (na 1-2 cm) i studzimy kolejną godzinę. Gdy sernik całkowicie ostygnie wkładamy go do lodówki na całą noc, powinien spędzić tam kilkanaście godzin. Przygotowujemy masę na wierzch sernika: wszystkie składniki (oprócz
truskawek) miksujemy na gładką masę, smarujemy nią równomiernie wierzch sernika i układamy na nim
truskawki. Przygotowujemy mus
truskawkowy: do rondelka wlewamy troszkę
wody i wrzucamy
truskawki z
cukrem. Gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy w blenderze na mus. Sernik kroimy na kawałki i każdą porcję (już na talerzyku) polewamy musem
truskawkowym.