Wykonanie
Kaczka teriyaki na
makaronie ryżowym ostatnimi czasy stała się jednym z moich ulubionych dań :) A już niedługo święta i będzie można przygotować mnóstwo pysznych rzeczy! w tej chwili mam kilka pomysłów na smakołyki -
między innymi na świąteczne pralinki ;)

Składniki- 2 piersi z
kaczki ze skórą-
makaron ryżowy- 1
zielona papryka- 1
czerwona paprykaMarynata- 1/2 szklanki
bulionu drobiowego (może być z kostki)- 1/2 szklanki
sosu sojowego- 2 ząbki
czosnki (zmiażdzone)- 2 łyżeczki świeżego
imbiru (startego)- 3/4 szklanki
cukruPrzygotowanieSkładniki marynaty wymieszać w miseczce, dodać piersi z
kaczki i marynować około godziny lub dłużej. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć piersi z
kaczki z marynaty i ponacinać skórkę na krzyż aż do
mięsa. Marynatę zachować.
Kaczkę smażyć na małym ogniu skórką do dołu na dużej patelni bez dodatku tłuszczu, czasem obracając, aż skórka będzie zrumieniona, a tłuszcz będzie prawie całkowicie wytopiony. Do naczynia żaroodpornego wlać część marynaty, a następnie dodać piersi z
kaczki skórką do góry, tak aby marynata do połowy pokrywała
kaczkę. Piec przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotować
makaron ryżowy i zgrillować pokrojoną w paseczki
paprykę.
Kaczkę wyjąć z piekarnika i pozwolić jej odpoczywać przez 5 minut. Resztkę marynaty wraz z resztkami z naczynia żaroodpornego wlać na dużą patelnie i gotować na małym ogniu do zredukowania, aby powstał sos. Można go także zagęścić
mąką. Podawać jako dodatkowy sos do
kaczki. Piersi z
kaczki pokroić w plasterki i ułożyć na
makaronie ryżowym razem z grillowaną
papryką.
Kaczka powinna być miękka i lekko różowa w środku. Smacznego!