ßßß Cookit - przepis na Omlet z Bułą Maślaną. Na Maśle

Omlet z Bułą Maślaną. Na Maśle

nazwa

Wykonanie

Przełom zimy i wiosny nie jest czasem odpoczynku, szczególnie gdy dzień jest słoneczny, tak jak dziś. Nadchodzi bowiem pora na zapobiegliwe tępienie szkodników szklarniowych i choć Zła Królowa przechowuje przez zimę głównie lawendę, której szkodnik żaden się nie ima, to jednak nie ją jedną ma. Musi zatem wykonać pewne ogrodowe prace, w swojej szklarni o powierzchni góralskiego szala.
W dodatku pies też czuje wiosnę i domaga się spaceru.
Czasu jest zatem zbyt mało, by nie trzeba go było oszczędzać w przedwiosenne krótkie dni. Gdy zatem kiedyś i Czytelnik będzie zmuszony do pośpiechu, być może skorzysta On z przepisu na omlet, który nie wymaga więcej dla uzyskania stanu gotowości niż 20 minut. Zawiera w sobie bułę, stanowi zatem zbilansowane śniadanie, po którym nieprędko dopadnie Czytelnika Głód Prześladowca .
Składniki:
4 żółtka
2 białka
1/2 szklanki mleka
2 maślane bułki (mogą być wczorajsze)
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
Sos:
3 łyżki dżemu wiśniowego
3 łyżki soku wiśniowego
Z bułek odkroić skórkę i pokroić je w małą kostkę.
Rozgrzać górną grzałkę piekarnika, ustawiając temperaturę na 200 stopni.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Do żółtek wlać mleko, wymieszać.
Do masy dodać pokrojone pieczywo, wymieszać łyżką i odstawić na 10 minut.
Dżem wymieszać z sokiem i zagotować.
Ubić pianę z białek.
Pianę przełożyć do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło, wylać na nią surowy omlet, wyrównać i smażyć przez 1-2 minuty, uważając, by rzecz się zbytnio nie przypaliła od spodu.
Przełożyć patelnię do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Po około 1 minucie wierzch omletu powinien być ścięty.
Gdy tak się stanie omlet jest gotowy.
Na koniec trzeba tylko polać go sosem.
Podany na śniadanie wystarczy dla dwóch osób
a jako deser dla czterech.
Źródło:http://srebrnapatelnia.blogspot.com/2015/02/omlet-z-bua-maslana-na-masle.html