Wykonanie
Kiedy jedno ciasto się kończy zaraz następne zajmuje jego miejsce. Piekę ja lub mama. Albo razem. Ponieważ często kłócimy się kogo teraz kolej. Obie uwielbiamy szum miksera, uczucie kiedy dobrze wyrobione ciasto odchodzi od rąk i ten niesamowity zapach jeszcze niewyjętego z piekarnika ciasta.A, to co wyląduje na naszym
stole zależy od zawartości lodówki i czasu. Bo kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego i trzeba ją szybko zaspokoić serwujemy prostego murzynka, ekspresowe muffiny, placki z
owocami czy zwykła babkę piaskową (nie wiem dlaczego jej tu jeszcze nie ma!)Kiedy jednak mamy czas na kulinarną zabawę, wyszukujemy coraz to nowych przepisów. Bądź sięgamy po te już sprawdzone i niezawodne.Łabędzi puch jest z nami już od kilku lat. Pomimo częstej konsumpcji nikomu się jeszcze nie znudził. Cała rodzinka poleca.
Upiec
biszkopt z tego przepisu.masa3 szkl
mleka2 czerstwe
bułki1/3 szkl
cukru10dkg wiórek
kokosowychkostka
masła+
dżem wiśniowy lub domowe powidła+ 1/2 szkl uprażonych wiórek
kokosowychW
mleku namoczyć
bułki, dodać
cukier i
wiórki kokosowe. Całość zagotować i wystudzić.
Masło zmiksować i małymi porcjami dodawać zimną masę
kokosową.
Biszkopt przeciąć na dwa placki.Placek smarujemy warstwą
dżemu i kładziemy część masy. Na to nakładamy drugi
biszkopt i resztkę masy.Wiórki prażymy na patelni i posypujemy wierzch ciasta.Smacznego