ßßß Cookit - przepis na Łabędzi puch

Łabędzi puch

nazwa

Wykonanie

Kiedy jedno ciasto się kończy zaraz następne zajmuje jego miejsce. Piekę ja lub mama. Albo razem. Ponieważ często kłócimy się kogo teraz kolej. Obie uwielbiamy szum miksera, uczucie kiedy dobrze wyrobione ciasto odchodzi od rąk i ten niesamowity zapach jeszcze niewyjętego z piekarnika ciasta.
A, to co wyląduje na naszym stole zależy od zawartości lodówki i czasu. Bo kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego i trzeba ją szybko zaspokoić serwujemy prostego murzynka, ekspresowe muffiny, placki z owocami czy zwykła babkę piaskową (nie wiem dlaczego jej tu jeszcze nie ma!)
Kiedy jednak mamy czas na kulinarną zabawę, wyszukujemy coraz to nowych przepisów. Bądź sięgamy po te już sprawdzone i niezawodne.
Łabędzi puch jest z nami już od kilku lat. Pomimo częstej konsumpcji nikomu się jeszcze nie znudził. Cała rodzinka poleca.
Upiec biszkopt z tego przepisu.
masa
3 szkl mleka
2 czerstwe bułki
1/3 szkl cukru
10dkg wiórek kokosowych
kostka masła
+ dżem wiśniowy lub domowe powidła
+ 1/2 szkl uprażonych wiórek kokosowych
W mleku namoczyć bułki, dodać cukier i wiórki kokosowe. Całość zagotować i wystudzić. Masło zmiksować i małymi porcjami dodawać zimną masę kokosową.
Biszkopt przeciąć na dwa placki.
Placek smarujemy warstwą dżemu i kładziemy część masy. Na to nakładamy drugi biszkopt i resztkę masy.
Wiórki prażymy na patelni i posypujemy wierzch ciasta.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/10/abedzi-puch.html