Wykonanie
Kruche, pyszne ciast z
owocami. Przepis jest dość popularny w wersji z
jabłkami. Moja modyfikacja polega na tym, że do piany, którą wylewa się na
owoce, zamiast
kisielu w proszku dodaję ugotowany, gorący
kisiel.

0,5 kg
mąki5
jajek5 dag
smalcu25 dag
margarynyniepełna szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 duże (64g) opakowanie
kisielu wiśniowego1 kg
wiśni (pozbawić pestek)5 + 3 łyżki
cukru (do
białek i do
kisielu)
Margarynę i
smalec posiekać z
mąką. Dodać
żółtka,
cukier,
proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę (34x26). Na cieście ułożyć
wiśnie.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 5 łyżek
cukru. Gdy piana jest dobrze ubita, nie przerywając ubijania wlewać powoli gorący, świeżo ugotowany( zgodnie z przepisem na opakowaniu)
kisiel. Powstałą piankę rozprowadzić na wiśniach. Zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.