Wykonanie
Chałka z jagodami? -
Czemu nie.
Jagody zaowocowały w tym roku dość wcześnie. Drożdżówka to chyba jeden z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie tych
owoców. U mnie była to zazwyczaj wyrośnięta drożdżówa z
jagodami i kruszonką na wierzchu. Pycha. Dzisiaj jednak inna propozycja.

Składniki:0,5 szklanki
maślanki0,5 szklanki
wody0,5 kg
mąki5 łyżek
cukru2,5 dag
masła1 duże
jajko4 dag świeżych
drożdżyszczypta
soli1 łyżeczka
cukru wanilinowegododatkowo:ok. 0,5 litra
jagód2 łyżki
cukruodrobina
masła do posmarowania po upieczeniuW naczyniu wymieszać
mąkę, odrobinę
soli i 4 łyżki
cukry. Na środku zrobić zagłębienie, dodać pokruszone
drożdże i posypać 1 łyżką
cukru.
Wodę podgrzać i wymieszać z
maślanką. Połowę mieszaniny o letniej temperaturze wylać na
drożdże, lekko zamieszać końcem łyżki. Po chwili, gdy
drożdże "ruszą", wbić
jajko, wlać pozostała część płynu,
cukier wanilinowy i zagnieść do połączenia składników. Wlać roztopione
masło i chwilę wyrabiać. Naczynie przykryć i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi objętość.
Jagody umyć i dobrze osączyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. Blat posypać lekko
mąką, wyłożyć ciasto, uformować prostokąt (mniej więcej 25x35).
Jagody wymieszać z
cukrem i od razu rozłożyć na cieście. Ciasto zwinąć w rulon, ułożyć na silikonowej podkładce, następnie nacinać
ostrym nożem, tak jak na kromki. Z jednej strony nie docinać do końca. Odwracać plastry ciasta raz w jedną, raz w drugą stronę. Najlepiej odwracać każdy kawałek od razu po nacięciu. Ciasto jest miękkie i łatwo się skleja. Podkładkę z
ciastem umieścić w blaszce i odstawić aby trochę podrosło. Piec ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika posmarować lekko odrobiną
masła.



