Wykonanie
Składniki:
1 kg
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 opakowania (80g)
przyprawy korzennej do pierników250 g
masła4-6 łyżek
miodu naturalnego200 g
cukru trzcinowego4
jajkaMąkę wsypujemy do miski i łączymy z
sodą oraz
przyprawą korzenną.
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z
miodem i dodajemy do
mąki.
Jajka ucieramy z
cukrem i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto zawijamy w folię i pozostawiamy na noc w lodówce.Na drugi dzień odkrawamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na grubość około 0.5 cm. Wykrawamy dowolne kształty
ciasteczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200C przez max 10 minut. Przechowujemy w pojemniku, słoiku lub puszce.