Wykonanie
Składniki:
500 gr
mąki orkiszowej jasnej typ 630
łyżeczka
sody oczyszczonej4
jajka200 gr
cukr u trzcinowego
500 ml
maślanki naturalnejokoło 150 ml
oleju rzepakowego1 opakowanie mrożonych
wiśniciemne,gorzkie
kakao - ok . 4 dużych, kopiastych łyżek
tabliczka
czekoladySposób przygotowania :
Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni.
Mąkę,
sodę,
maślankę,
jajka,
olej i
cukier miksujemy na gładką masę.Następnie dodajemy ciemne
kakao, dokładnie mieszamy. Wrzucamy mrożone
wiśnie i pokruszoną
czekoladę. W zależności od naszych upodobań może być to czarna
czekolada,
mleczna czy też biała.
Ciasto wlewamy do silikonowych bądź papierowych foremek na
babeczki.Pieczemy około 20 minut.

Muffinki
idealnie nadają się jako słodka przekąska i osobiście
daję je dziecku do szkoły zamiast kupnej drożdżówki :)