Wykonanie
Wakacyjne obiady zawsze stanowią wyzwanie, bo najlepiej gdyby dało się je zrobić szybko, żeby nie stać zbyt długo przy gorącej kuchni, no i jeszcze żeby wszystkim smakowało... ale ostatnio mam nieco ułatwione zadanie, bo na dworze się schłodziło, a liczba domowników - z racji wyjazdu szkoleniowego mojego
męża - chwilowo zmniejszyła się do osób dwóch... Ułatwienie kolejne to to, że mamy z córcią podobne upodobania smakowe :-) I właśnie jednym z takich dań, które zjemy zawsze są placki ziemniaczane :-) Kiedyś już
pisałam Wam o plackach "na grubych oczkach", o plackach z
mięsem i
pieczarkami i o plackach z
sosem słodko - kwaśnym . Za to dziś mam wersję bardziej wakacyjną - to za sprawą sosu, a i same placki są z
ziemniaków zarówno gotowanych jak i surowych - to też odmiana w stosunku do poprzednich przepisów :-) Kiedyś muszę Wam napisać jeszcze o plackach wyłącznie z gotowanych
ziemniaków, ale to w swoim czasie... Dziś wariacja wakacyjna :-) Pyszna...SKŁADNIKIPlacki:6
ziemniaków (mniej więcej równej wielkości)1
jajkosólSos:2 - 3 średnie
ogórki1 łyżka
śmietany 18 %po kilka gałązek
koperku i
miętysólZiemniaki obieramy, trzy z nich gotujemy, a trzy ścieramy na drobnej tarce i przekładamy na sitko. Ugotowane
ziemniaki przepuszczamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy do nich odsączone
ziemniaki,
jajko i
sól. Zebrany w osobnym naczyniu płyn po odsączaniu
ziemniaków delikatnie zlewamy, a
skrobię, która zebrała się na dnie dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy jednolite ciasto. Na patelni rozgrzewamy
olej i wkładamy łyżką niewielkie porcje ziemniaczanej masy. smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Ogórki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, posypujemy
solą i odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy.
Zioła drobno siekamy i wraz ze
śmietaną dodajemy do
ogórków. Dokładnie mieszamy.Podajemy z plackami.