Wykonanie

Przepis łatwy, jedzonko dobre, a ja piszę to i piszę i końca nie widać... dlatego dziś postanowiłam się wziąć za pisanie już od rana :-) po południu zaplanowałam kino z córką i nie wiadomo co by z
planów blogowych wyszło ;-) A tak swoją
drogą lubicie żołądki drobiowe? Ja tak, podobnie jak i wszystkie inne drobiowe wnętrzności ;-) Z żołądkami jest taki problem, że długo się gotują, ale warto poczekać :-) O zagęszczaniu sosu czy zupy
chlebem czytałam kiedyś w starej książce kucharskiej, która należała do mojej babci. Sposób prosty, a smak ciekawy :-) Warunek:
chleb powinien być prawdziwy - tzn. z
mąki razowej, a nie barwiony karmelem! No i najlepiej jeśli jest bez dodatku ziaren, ale to już zależy od Was :-)SKŁADNIKI6 żołądków indyczych2
listki laurowe2
ziela angielskiesuszony
majeraneksól,
pieprz2 duże kromki
chleba razowegowoda
Żołądki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy
wodą - powinna je wszystkie zakryć. Zagotowujemy, przykręcamy płomień pod garnkiem i zbieramy pianę, która pojawi się na wierzchu. Dodajemy listki, ziele,
majeranek i gotujemy aż żołądki zmiękną (trwa to ok. 1 godziny). Następnie wyjmujemy żołądki z
wywaru, kroimy w paski lub plasterki i ponownie wkładamy do
wywaru.
Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do żołądków. Doprawiamy
solą,
pieprzem i powoli gotujemy aż
chleb całkowicie się rozklei.Podajemy jako samodzielne danie z
pieczywem lub jako sos do
ziemniaków,
ryżu lub
kaszy.