Wykonanie

Koło mojej pracy znajduje się mały sklepik firmowany przez pewną piekarnię, w którym można kupić rożne ciekawe i baaardzo
pieczywo.
Pisałam już o tym kiedyś:-) Ostatnio kupiłam tam krokiety z
ciasta drożdżowego nadziewane farszem z
kapusty,
kaszy i
pieczarek. Urzekły mnie tak mocne, że stały się inspiracją do przygotowania dzisiejszych pierogów :-) I udały się :-) Wyszły pyszne, aromatyczne... myślę, że z powodzeniem mogą konkurować z tradycyjnymi wigilijnymi pierogami... w prawdzie
pieczarki nie oddają tego co
grzyby leśne, ale smak jest i tak niezwykły...SKŁADNIKINa ciasto:4 szklanki
mąki1 szklanka letniej
wody2 łyżeczki
soliNa farsz:200 g
słodkiej kapusty300 g
kiszonej kapusty1
cebula300 g
pieczarek1/2 szklanki
kaszy gryczanej2
listki laurowe4 łyżki
oleju1
jajkosól,
pieprzdodatkowo: tłuszcz do smażenia
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy
sól i stopniowo
wodę - zagniatamy jednolite gładkie ciasto, które łatwo da się odkształcić. Następnie nakrywamy je gorącą miską i zostawiamy tak do wystygnięcia naczynia. Ja podgrzewam miskę stawiając ją na garnku z gotująca się
wodą - to sposób podpatrzony w "Kuchennych rewolucjach" - dzięki temu ciasto stanie się bardziej plastyczne.
Słodką kapustę bardzo drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce jarzynowej,
kapustę kiszoną kroimy w drobniejsze kawałeczki.
Cebulę i
pieczarki kroimy w drobną kostkę,
kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie.W garnku rozgrzewamy połowę
oleju, dodajemy
cebulę i smażymy do chwili, aż będzie lekko zrumieniona. Dodajemy obie
kapusty i listki, delikatnie podlewamy
wodą (dosłownie troszkę na dno, żeby
kapusta się nie przypaliła) i dusimy pod przykryciem, aż
kapusta zmięknie.
Pieczarki podsmażamy przez chwilę na pozostałym
oleju, a następnie dodajemy do
kapusty, doprawiamy
solą,
pieprzem i znów dusimy ok. 15 minut. Wyjmujemy listki, dodajemy
kaszę i całość dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając do chwili, aż wszystkie składniki wzajemnie przenikną się smakiem. Jeśli czujecie taka potrzebę możecie ponownie doprawić
solą i
pieprzem. Po wystudzeniu farszu dodajemy
jajko i dokładnie mieszamy (jeśli dodacie je do gorącego farszu,
białko zetnie się, będzie paskudnie fruwało
między składnikami farszu i nie sklei go).Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej
mąką i robimy pierogi nadziewając przygotowanym farszem. Przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej
wody i gotujemy 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię
wody.Rewelacyjnie smakują podsmażone na
maśle :-)