Wykonanie

W końcu wiosna :-) Kiedy stanęłam dziś przed ośrodkiem poczułam to w 100% - zapach wiosennego deszczu :-) A rano fanatycznie było słychać ptaki :-) hmmm... a skoro lekko i pięknie na dworze to podobnie i w kuchni, tak na powitanie cieplejszych dni :-) A ponieważ dziś dzień
czekolady i wszyscy w koło przygotowywali coś z
czekoladą, to mam coś innego :-) ale fanom
czekolady też powinno się spodobać...SKŁADNIKIPrzepis na naleśniki znajdziecie tutaj (KLIK)

Na nadzienie:250 g
sera mascarpone250 g tłustego lub
półtłustego sera białego4 łyżki
cukru pudru1
cukier waniliowy3 - 4 szczypty
cynamonu2 - 3 krople
aromatu cytrynowegoDodatkowo: 200 g
śmietanki 30%,
cynamonZ przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki - układamy wszystkie jeden na drugim i przykrywamy . Dzięki temu
potem łatwiej się zrolują.
Ser biały miksujemy z
cukrem,
cukrem waniliowym i
cynamonem, a następnie dodajemy
mascarpone, aromat i jeszcze przez chwilę miksujemy do czasu aż
sery połączą się w gładką masę.
Śmietanę ubijamy na sztywno - nie ma potrzeby słodzenia jej ponieważ naleśniki są raczej słodkie.Każdy naleśnik smarujemy na całej powierzchni masą
serową i zwijamy - tak jak dywan ;-) Następnie obsmażamy na
maśle na złoty kolor i dekorujemy
bitą śmietaną i
cynamonem. (Ja dla siebie nie obsmażam, staram się, by naleśniki były lekko ciepłe kiedy je zwijam i takie smakują mi najlepiej :-) )

P.S.Z tej ilości masy serowej wychodzi ok. 12 naleśników, ale jeśli potrzebujecie większej ilości wystarczy, że posmarujecie każdy naleśnik tylko na połowie, a
potem złożycie na pół i jeszcze raz na pół. Powstaną trójkątne chusteczki.Jeśli nie lubicie
bitej śmietany możecie polać naleśniki
czekoladą, ale musicie wtedy dodać mniej
cukru do
sera. Efekt niesamowity!