Wykonanie
Niedzielne popołudnie... hmmm... cisza, spokój, radosny śmiech dziecka... i huk! przeraźliwy huk gdzieś zza ściany! Jak nic tylko nowi sąsiedzi, którzy wczoraj wnosili rzeczy do mieszkania pod nami... wszystko wszystkim, ale w niedzielne popołudnie? czy ludzie naprawdę nie mają kiedy się remontować? Ci którzy mieszkali tam poprzednio remontów nie robili, za to imprezowali co weekend z takim zaangażowaniem, że nie tylko u nas było słychać, ale w całej klatce... wyprowadzili się, ale zanosi się na nową atrakcję... dzięki Bogu ilość rur w mieszkaniu jest ograniczona więc może długo to nie potrwa... chociaż mieszkanie w bloku uwrażliwia na różne odgłosy - np. pani z góry każdej niedzieli, dokładnie o 7:30 tłucze
schabowe albo
flety :-) oj, ma siłę kobieta ;-) dlatego alternatywnie do tradycji proponuję Wam dziś przepis, który robił furorę w mojej pierwszej pracy (tam też go poznałam):
kurczaka w cieście - niby to samo, a inaczej :-)SKŁADNIKI1 podwójny
filet z kurczaka2
jajka3 łyżki
majonezu2 czubate łyżki
mąki2 łyżki
przyprawy do kurczaka100 g
startego sera żółtegoFileta myjemy, usuwamy wszelkie żyłki i chrząstkę łączącą, a następnie kroimy w kostkę, mieszamy z
przyprawą i odstawiamy na 30 minut. Teraz dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu niewielkie placki - na złoty kolor, po obu stronach.
Tak przyrządzony
kurczak może stanowić samodzielne danie wzbogacone surówką lub można go podać jako element drugiego dania.P.S.Jeśli nie macie
przyprawy do kurczaka lub po prostu jej nie lubicie możecie użyć
ziół lub stworzyć własną mieszankę np.:
sól,
pieprz,
papryka lub
sól,
pieprz,
czosnek itp. Wszystko zależy od waszej pomysłowości :-)