Wykonanie
Naprawdę nie lubię
kaszy gryczanej ;-) I nie wiem co mnie skłoniło, żeby zrobić taki farsz, ale zrobiłam i intuicja mnie nie zawiodła :-) Wyszło bardzo smacznie, oryginalnie i sycąco:-) Aż się zdziwiłam, że aż tak mi smakują, ale widocznie
kasza gryczana w tym połączeniu inaczej smakuje niż podana sama na talerzu :-)Składniki (ok. 40 pierogów): na ciasto:400 g
mąki pszennej375 ml ciepłej
wody50 g
masła /
margarynyszczypta
soli na farsz:1 torebka ugotowanej
kaszy gryczanej275 g
twarogu półtłustego1
jajko1 łyżka
majeranku1
cebulasól i
pieprz do smakuW gorącej wodzie roztopić
masło, poczekać aż ostygnie i lekko ciepłe wlewamy do
mąki i wyrabiamy gładkie ciasto.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na
maśle, wymieszać z ugotowaną
kaszą,
twarogiem i
majerankiem. Wbić
jajko, wymieszać ponownie i doprawić do smaku
pieprzem oraz
solą. Ciasto rozwałkować na obsypanej
mąką stolnicy (dosyć cienko), wycinać kółka, nakładać farsz i zalepić brzegi. Gotować we wrzącej wodzie 5 minut po wypłynięciu na wierzch (od czasu do czasu mieszając by się nie zlepiły). Podawać ze
śmietanką od razu po wyjęciu z
wody lub podsmażyć jeszcze na złoto na patelni.



Smacznego! :)