ßßß Cookit - przepis na Grillowane szaszłyki

Grillowane szaszłyki

nazwa

Wykonanie

Chyba nie znam osoby, która nie lubi potraw z grilla ;) U mnie na pierwszym miejscu ex aequo są karkówka oraz szaszłyki, które mam przyjemność zaprezentować w dzisiejszym wpisie ;) Proponuję jakie produkty i dodatki zestawić by w efekcie otrzymać powalający smak grillowanego szaszłyka. Idealne, na wieczór, zwłaszcza dzień przed egzaminem ;)
Składniki:
1 papryka
1 duża cebula
1 duże jabłko
500 g gulaszowego mięsa wieprzowego (Lidl)
słodka papryka w proszku
oregano
3 łyżki oleju
dip czosnkowy:
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
oregano
sól
Wykonanie:
Mięso należy wcześniej zamarynować w przyprawach i oleju (minimum 3 h), ja zastosowałam paprykę oraz oregano, ale istnieje tu pełna dowolność przypraw jakie można wykorzystać. Następnie nabijamy na patyczki drewniane kawałki mięsa, jabłek, cebuli oraz papryki no i grillujemy ;) Jako dodatek proponuję dip czosnkowy przygotowany z wyżej wymienionych składników, gdzie czosnek jest obrany, przeciśnięty przez praskę, lub pokrojony, (jak u mnie), w kostkę. Jako, że do grilla zawsze musi być obecne pieczywko, ja proponuję pełnoziarnisty chlebek grillowany z pokrojonym w plastry serem pleśniowym (tutaj Gorgonzola). Po prostu palce lizać!
Smacznego :)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2012/06/grillowane-szaszyki.html