Wykonanie

(czyli pulchne
ciasteczka idealne do
herbaty)Jestem zły, bo miałem
plany, że w styczniu zasypie przepisami a tu wręcz odwrotnie. Koniec półrocza itp. sprawiły że po prostu blog został na parę dni zapomniany. Wczoraj pomyślałem że znowu powalczę z
ciastem drożdżowym ;p Na szczęście wygrałem, bo ładnie urosło i nie było twarde :) Moja rodzinka się tak dorwała że po godzinie już niczego nie było :) Zachęcam do zrobienia.Składniki:(na ok. 40 sztuk)-0,5 kg
mąki pszennej- 50g świeżych
drożdży- 200 g
margaryny lub
masła- 3 łyżki
śmietany- 2
jajka- 1 tabliczka
mlecznej czekolady- 3 łyżki
cukru- 4 łyżki
cukru pudruSposób przygotowania:1.
Drożdże posypujemy 3 łyżkami
cukru i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie mieszamy
drożdże do otrzymania lejącej się konsystencji.
Masło siekamy nożem. Do większej miski wrzucamy
masło,
jajka,
śmietanę,
cukier puder,
mąkę i lejące się
drożdże. Wszystko energicznie zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstawiamy gdzieś w ciepłe miejsce na 15 minut.2.
Czekoladę kruszymy na malutkie kawałki (można użyć dość mocnego woreczka i tłuczka, lub po prostu pobawić się nożem i posiekać
czekoladę). Następnie dodajemy do ciasta
czekoladę i delikatnie łączymy ją z
ciastem.3.Nastawiamy piekarnik na 200 C ,grzanie góra i dół. Wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 1cm. Bierzemy szklankę, lub foremkę i wycinamy
ciastka. Układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy
ciastka do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15-18 minut. Gotowe :)

Na dziś to wszytko, a teraz zapraszam na świetny utworek młodego, zyskującego popularność zespołuVance JoyFrom AfarPozdrowionkaMichał :)