ßßß
(czyli pulchne ciasteczka idealne do herbaty)Jestem zły, bo miałem plany, że w styczniu zasypie przepisami a tu wręcz odwrotnie. Koniec półrocza itp. sprawiły że po prostu blog został na parę dni zapomniany. Wczoraj pomyślałem że znowu powalczę z ciastem drożdżowym ;p Na szczęście wygrałem, bo ładnie urosło i nie było twarde :) Moja rodzinka się tak dorwała że po godzinie już niczego nie było :) Zachęcam do zrobienia.Składniki:(na ok. 40 sztuk)-0,5 kg mąki pszennej- 50g świeżych drożdży- 200 g margaryny lub masła- 3 łyżki śmietany- 2 jajka- 1 tabliczka mlecznej czekolady- 3 łyżki cukru- 4 łyżki cukru pudruSposób przygotowania:1.Drożdże posypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie mieszamy drożdże do otrzymania lejącej się konsystencji. Masło siekamy nożem. Do większej miski wrzucamy masło, jajka, śmietanę, cukier puder, mąkę i lejące się drożdże. Wszystko energicznie zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstawiamy gdzieś w ciepłe miejsce na 15 minut.2.Czekoladę kruszymy na malutkie kawałki (można użyć dość mocnego woreczka i tłuczka, lub po prostu pobawić się nożem i posiekać czekoladę). Następnie dodajemy do ciasta czekoladę i delikatnie łączymy ją z ciastem.3.Nastawiamy piekarnik na 200 C ,grzanie góra i dół. Wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 1cm. Bierzemy szklankę, lub foremkę i wycinamy ciastka. Układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy ciastka do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15-18 minut. Gotowe :)
Na dziś to wszytko, a teraz zapraszam na świetny utworek młodego, zyskującego popularność zespołuVance JoyFrom AfarPozdrowionkaMichał :)