Wykonanie
czyli słodki i pyszny smakołyk dla naszych kubków
smakowych :).A może postawisz na stół podczas świąt :) ? Zapraszam na mój pierwszy przepis (Karolina) :) Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu :) Zapraszam, a przy okazji życzę wesołych świąt!Składniki:(na dużą blachę)Ciasto:- 5
żółtek- 1 kostka
masła- 2 szklanki
mąki pszennej- 200g
cukru pudru- 1 opakowanie
cukru waniliowegoKrem(
bita śmietana):- 0,5l
śmietanki 36%- 2 łyżki
cukru pudru- 1 opakowanie
cukru waniliowegoReszta składników:- 200g pokruszonych
orzechów włoskich- puszka masy kajmakowejSposób przygotowania:1. Kruche ciastoDo miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i ugniatamy do powstania jednolitej masy. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na ok. 30-40 minut.2.
Bierzemy się za pieczenie kruchego ciasta. Blachę wykładamy folią aluminiową i wykładamy jedną część ciasta. Można posłużyć się wałkiem, lub rękoma. Po prostu ciasto ma się stykać w każdym miejscu z blachą. Widelcem nakłuwamy ciasto. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika (170 C) i pieczemy przez ok 20 minut. Tą czynność wykonujemy z drugą częścią ciasta.3. KremDo miski wlewamy
śmietanę (schłodzoną) i wsypujemy
cukier. Miksujemy do uzyskania konsystencji
bitej śmietany.4. Reszta:Na blaszkę (tylko już bez foli aluminiowej) kładziemy jedną warstwę ciasta kruchego. Wykładamy całą
bita śmietanę i wygładzamy. Kładziemy na to drugą warstwę ciasta. wylewamy masę kajmakową i posypujemy
orzechami.Prawda że proste? Ciasto gotowe :)
Mój kawałek to :MetronomyThe BayPozdrawiaKarolina :)