Wykonanie
Składniki :(na 2 porcje)
Beza:- 6
białek- 300g
cukru pudru- 4 łyżeczki
mąki ziemniaczanej- szczypta
soliKrem:- 1
budyń śmietankowy- pół kostki
masłaŚrodek:-
kisiel owocowy (najlepiej z kawałkami
owoców)-
owoce ( według uznania np.
winogrona i
kiwi)Dekoracja :-
Owoce ( takie jakie w środku
bezy lub tak jak na zdjęciu liczi i
limonka)Sposób przygotowania :1.
Beza:
Białka ubić z odrobina
soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami
cukier dalej miksując. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Obłożyć blachę papierem do pieczenia . Masę rozłożyć na cztery koła o średnicy ok.14cm ( dwa koła wygładzić na płasko , a dwa następne pozostawić z delikatną górką). Piec przez ok.30 minut.2.Krem:Zrobić
budyń według przepisu. Wystudzić i utrzeć
budyń z
masłem. Krem gotowy ;)3.Środek:Zrobić
kisiel według przepisu. Pokroić
owoce na drobne cząstki , pokropić
cytryną (szczególnie gdy używamy
banana) . Wymieszać
kisiel z
owocami i odstawić do wystygnięcia.4.Następnie na dwa płaskie kółka
bezowe nakładamy krem (ok.10cm grubości) w środku wydrążamy dziurkę. Do otworu wkładamy
owoce z
kisielem.Na to kładziemy drugie krążki
bezowe. Kładziemy po łyżce zrobionego kremu. Na co kładziemy różne elementy dekoracyjne.
Bezę podawać na okrągłych talerzach.Cały deser można pokropić delikatnie
sokiem z cytryny lub
limonki.Smacznego ;)Michał ;)