ßßß
Składniki (około 4 porcje "obiadowe)3/4 - 1 szklanki kaszy kuskus100 g wędzonego łososia (zamiennie pierś z kurczaka) - ja dałam trochę więcej łososia, bo bardzo go lubiępół kostki sera feta6 - 7 pomidorów koktajlowych (ewentualnie około 2 - 3 tradycyjnych pomidorów)połówka brokułu1 - 2 łyżek oliwypęczek szczypiorkubazylia (najlepiej świeża)pieprz, opcjonalnie sólWykonanieKaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł gotujemy najlepiej na parze, aby był zdrowszy i nie stracił koloru. Ja najbardziej lubię, jak jest ugotowany na półtwardo. Po ostudzeniu dzielimy go na małe różyczki. Łososia kroimy w paski lub kostki (ja miałam większy kawałek, więc zdecydowałam się na kostki). Tak samo kroimy fetę. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Jeśli mamy tylko duże pomidory, to kroimy je na półksiężyce. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy oliwę, pokrojony szczypiorek, garść świeżej pokrojonej bazylii oraz do smaku sól i pieprz. Część przepakowujemy do pojemniczka, aby delektować się w pracy/na uczelnia, a część nie mogąc się powstrzymać zjadamy od razu:)



