Wykonanie
Nie od dziś wiadomo, że
soki w szczególności warzywne to samo zdrowie. Dostarczają one mnóstwa minerałów, witamin i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Najbardziej wartościowe są oczywiście
świeże soki, więc jeśli myślicie poważnie o zdrowym odżywianiu, to polecam zainwestować w sokowirówkę. Swoją kupiłam 2 lata temu i niestety nie polecam. Powoli zaczynam się rozglądać za jakąś inną, która nie zajmuje dużo miejsca, ale poradzi sobie z zaspokojeniem zapotrzebowania na witaminy całej mojej rodziny:)Przepis na sok warzywno -
jabłkowy, który dzisiaj przedstawiam, pochodzi od mojej mamy, która otrzymała go, jeśli się nie
mylę, od swoich
bliskich znajomych z Anglii. Można więc powiedzieć, że to międzynarodowy przepis:) Składniki, a przede wszystkim ich proporcje można dowolnie modyfikować. Ja przedstawiam przepis, w którym warzywa są słabo wyczuwalne. Jeśli ktoś nie jest przekonany do
soków warzywnych, to naprawdę czeka go miła niespodzianka, gdyż zawarte w nim
jabłka i
marchewka znacznie łagodzą smak warzyw. Polecam spróbować jeszcze dzisiaj!
Składniki (dla 2 osób)4 średnie
jabłka4 duże
marchewki2 duże
buraki1 duży
pomidor1 duża
pietruszka (ja miałam malutkie z ogródka i wrzuciłam razem z
natką)pół
selerapół
cytrynyWykonanie
Warzywa i owoce, jeśli istnieje taka potrzeba, to obieramy ze skórki. Ja, oprócz
cytryny i
selera, nie obierałam żadnych
warzyw i owoców, tylko dokładnie je wyszorowałam (wszystkie składniki były młodziutkie, z mojego ogródka).
Warzywa i owoce rozdrobnić, usunąć gniazda nasienne i po kolei wyciskać sok przy użyciu sokowirówki. Na górze soku utworzy się pianka. Świeża jest pyszna, ale jak sok trochę postoi, to nieszczególnie mi smakuję, dlatego polecam pić od razu!