ßßß Cookit - przepis na Sok warzywno - jabłkowy

Sok warzywno - jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Nie od dziś wiadomo, że soki w szczególności warzywne to samo zdrowie. Dostarczają one mnóstwa minerałów, witamin i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Najbardziej wartościowe są oczywiście świeże soki, więc jeśli myślicie poważnie o zdrowym odżywianiu, to polecam zainwestować w sokowirówkę. Swoją kupiłam 2 lata temu i niestety nie polecam. Powoli zaczynam się rozglądać za jakąś inną, która nie zajmuje dużo miejsca, ale poradzi sobie z zaspokojeniem zapotrzebowania na witaminy całej mojej rodziny:)
Przepis na sok warzywno - jabłkowy, który dzisiaj przedstawiam, pochodzi od mojej mamy, która otrzymała go, jeśli się nie mylę, od swoich bliskich znajomych z Anglii. Można więc powiedzieć, że to międzynarodowy przepis:) Składniki, a przede wszystkim ich proporcje można dowolnie modyfikować. Ja przedstawiam przepis, w którym warzywa są słabo wyczuwalne. Jeśli ktoś nie jest przekonany do soków warzywnych, to naprawdę czeka go miła niespodzianka, gdyż zawarte w nim jabłka i marchewka znacznie łagodzą smak warzyw. Polecam spróbować jeszcze dzisiaj!
Składniki (dla 2 osób)
4 średnie jabłka
4 duże marchewki
2 duże buraki
1 duży pomidor
1 duża pietruszka (ja miałam malutkie z ogródka i wrzuciłam razem z natką)
pół selera
pół cytryny
Wykonanie
Warzywa i owoce, jeśli istnieje taka potrzeba, to obieramy ze skórki. Ja, oprócz cytryny i selera, nie obierałam żadnych warzyw i owoców, tylko dokładnie je wyszorowałam (wszystkie składniki były młodziutkie, z mojego ogródka). Warzywa i owoce rozdrobnić, usunąć gniazda nasienne i po kolei wyciskać sok przy użyciu sokowirówki. Na górze soku utworzy się pianka. Świeża jest pyszna, ale jak sok trochę postoi, to nieszczególnie mi smakuję, dlatego polecam pić od razu!
Źródło:http://chilikuchnia.blogspot.com/2013/08/sok-warzywno-jabkowy.html