Wykonanie
Wczoraj zachciało mi się gofrów, więc koniecznie musiałam spełnić swoją zachciankę ze względu na to, że jeszcze kilka dni i zaczynam studenckie życie bez gofrownicy ! Nie miałam czasu na takie rzeczy jak szukanie specjalnego przepisu, bo chciałam je już, w tej chwili. Problem z nimi jest taki, że nie zatrzymują długo swojej chrupkości, no ale nie zawsze można
mieć wszystko :)Składniki:2 szkl
mąki1,25 - 1,5 szkl
mleka1,5 łyżki
cukru (jeśli chcemy je zjeść bez dodatków lub lubimy słodsze, dodajemy więcej)1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyaromat śmietankowy1-2 łyżeczki
kakaoPrzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz
kakao wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie mikserem.Masę dzielimy na pół. Jedną zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy
kakao i trochę dosładzamy, jeśli używamy gorzkie
kakao.Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy białą i ciemną masę aby powstały kleksy albo paseczki.Po upieczeniu smarujemy
dżemem,
bitą śmietaną z
owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Musiałam zrobić chociaż jednego
kakaowego ! I to z
dżemem brzoskwiniowym mamci :)

Smacznego !