Wykonanie
Z racji tego, że jestem na Dukanie jestem zmuszona dodać przepis, który będzie dotyczył właśnie tej diety :) Na początek pokażę Wam moje ostatnie dzieło ;D A było tak pyszne, że gdyby nie to że ilość
otrębów w całej roladzie na to nie pozwala, zjadłabym ją całą na raz ;)
Galaretka:-1/2 szkl. soku z lidla.-2 szkl.
wody-2 łyżki
żelatynyŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Sok mieszamy z dwoma szklankami
wody, a następnie dodajemy do tego
żelatynę,mieszamy i wstawiamy do lodówki do stężenia.Masa serowa:-400g białego
twarogu-150-200ml
jogurtu naturalnego-
aromat cytrynowy-słodzik (zależy, kto ile lubi)- 3 łyżeczki
żelatynyŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do miski wrzucamy
ser,
jogurt,aromat,słodzik i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy rozpuszczoną
żelatynę i mieszamy.Jeżeli masa jest płynna wstawiamy ją na chwilkę do lodówki.Składniki na
biszkopt:- 3
jajka- 3 czubate łyżki
otrębów owsianych (ja dałam pszenne, bo owsianych nie
mogę nigdzie znaleźć)- 2 czubate łyżki
skrobi kukurydzianej- łyżeczka
aromatu cytrynowego- 2 czubate łyżki słodziku w proszku (zamiast tego kilka rozgniecionych tabletek)- łyżka
proszku do pieczenia- 300g
serka homogenizowanego (dałam gęsty
jogurt naturalny)Oddzielamy
białka od
żółtek. Do
żółtek dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ubite na sztywną pianę
białka dodajemy do
żółtek i dokładnie mieszamy, aby wszystko się ładnie połączyło. Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 160 st. C przez 30min. (W
sumie zależy to też od piekarnika, trzeba co jakiś czas patrzeć czy się już nie upiekł). Gorący
biszkopt rolujmy w wilgotną ściereczkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie go rozwijamy i nakładamy masę
serową i pokrojoną w kostkę
galaretkę. Roladę zwijamy,zawijamy folią aluminiową i wkładamy ją do lodówki na jakąś godzinę.Smacznego !
