Wykonanie
Konfitura truskawkowaAutor:
Halina Joskowska Opublikowano: 1 lipca 2014 r.
Truskawki, to niewątpliwie jeden ze smaczniejszych symboli lata. A przy tym bardzo zdrowy i nawet leczniczy. Na te czerwone słodkie i soczyste
owoce czekamy z utęsknieniem cały rok. Gdy nacieszymy się już ich smakiem, jedząc je z
cukrem,
śmietanką lub w deserach, nachodzi nas refleksja jak ten smak lata zatrzymać na dłużej. I okazuje się, że można zamknąć smak
truskawek w słoiku, przygotowując
konfitury. Wystarczą
truskawki i
cukier żelujący, wszystko odstawiamy na 3-4 godziny, gotujemy 4 minuty i gotowe. Otrzymałam
konfiturę intensywnie pachnącą
truskawkami, z dużymi kawałkami
owoców, zawieszonymi w bardzo gęstym
syropie.
Konfitura bardzo prosta w przygotowaniu, smak zaskakujący, a świadomość, iż samemu się ją zrobiło, wie się co jest w środku, że takiego rarytasu nie znajdziemy na sklepowych półkach, napawa dumą. Moi domownicy, którzy do tej
pory średnio zajadali się
konfiturami, czy
dżemami teraz proszą o więcej. Otrzymałam 6 słoiczków, ale trzeba będzie dorobić, bo zostały tylko dwa. To jest szalenie sympatyczne, pokazuje, że
konfitura smakuje, więc zachęcam do samodzielnego przyrządzenia. Właśnie teraz, kiedy
truskawki mają dobrą cenę, konformizm w tym przypadku nie popłaca. Pomyślmy, że w środku zimy otwieramy słoiczek naszej aromatycznej
konfitury i czujemy zapach prawdziwego lata. Właśnie dla tych chwil warto się dziś poświęcić. Poza tym smarowidło spełnia się jako dodatek do wszelkiego rodzaju
pieczywa. Wyśmienicie smakuje ze świeżą
bagietką lub ciepłymi tostami, znakomicie nadaje się do wypieku ciast i dekoracji deserów, idealne do omletów, czy naleśników. Pyszny dodatek do
lodów oraz gofrów z
bitą śmietaną :)))
Konfitura truskawkowa Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 29 czerwca . Wykwintna
konfitura truskawkowa!Kupując
truskawki trzeba zwrócić uwagę, na ich wygląd - czy są zdrowe, suche i niepogniecione.
Owoce zbierane w deszczu szybko pleśnieją i fermentują.
Truskawki na
przetwory powinny
mieć intensywny kolor, smak i zapach oraz podobną wielkość. Kupując mało dojrzałe
owoce, można je pozostawić na noc w przewiewnym miejscu - np. na balkonie. Dzięki temu nie tylko ładnie się zabarwią, ale też staną się słodsze. Suche, świeże
owoce należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nie dłużej niż dobę. Wilgotne (np. opłukane) szybko zepsują się nawet w lodówce. Przebrane
truskawki najlepiej jest ułożyć na sicie i umyć pod niezbyt silnym strumieniem zimnej, bieżącej
wody, ciepła sprzyja wymywaniu składników odżywczych. Umyte
owoce należy dokładnie osączyć i odszypułkować. Nie zaleca się zaczynać oczyszczania
truskawek od usuwania szypułek, bo wtedy łatwo chłoną
wodę i
tracą cenne składniki. Francuzi mówią, że "
woda kradnie im smak". Po wystudzeniu
konfiturę przechowywać w temperaturze zbliżonej do pokojowej, wówczas unikniemy ich scukrzania:)))Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 4 godz. Czas gotowania: 4 min Łączny czas: 4 godz. i 4 minLiczba porcji: 6 słoiczkówSkładniki:Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na opakowaniu
cukru żelującego :)))
truskawki : 1 kg
cukier żelujący 1:1 11 1 kgPrzygotowanie:
truskawki dokładnie płuczę pod bieżącą
wodą, usuwam szypułkiodmierzam 1 kgkroję na kawałki, wrzucam do dużego garnka, dodaję
cukier żelujący i mieszampozostawiam w przykrytym naczyniu na 3-4 godziny w chłodnym miejscu (w lodówce) w międzyczasie 2-3
razy mieszamnastępnie doprowadzam do wrzenia ciągle mieszając,po zagotowaniu, gotuję na średnim ogniu jeszcze przez 4 minuty, co chwila mieszającod razu przelewam do wysterylizowanych słoików (słoiki i zakrętki wstawiam do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewam go do 120oC i wyparzam przez około 30 minut)następnie za pomocą wilgotnej szmatki, wycieram okolice gwintu słoika i natychmiast zamykamdo każdego słoika
daję mniej więcej po tyle samo
owoców, jak sokuponieważ w powietrzu roi się od mikroorganizmów, które powodują psucie żywności, pasteryzuję słoiki, czyli podgrzewam je, aby zabić wszystkie obecne mikroorganizmy:przygotowuję gorącą kąpiel
wodną - wstawiam je do dużego garnka (słoiki nie mogą stykać się ze sobą)wlewam
wodę na około 2/3 wysokości słoikagotuję na umiarkowanym ogniu przez około pół godzinyuzyskane ciepło jest wystarczające, aby zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologicznestudzę i przechowuję w spiżarni :)))
Smacznego !!!