Wykonanie

Uwielbiam takiego typu proste i pyszne ciasta, ostatnio u mnie na
stole królują bardzo często. Niedawno wstawiałam przepis na tego samego typu ciasto, które możecie zobaczyć tutaj .Tym razem do ciasta i do kruszonki dodałam trochę wiórek
kokosowych, które nadają przepyszny smak a przy pieczeniu w całym domu pachnie
kokosem : )Zapraszam !o.

Składniki na blachę 35x23 cm :4
jajka2,5 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego1 kostka
margaryny do pieczenia 250g2 łodygi
rabarbaru250g
truskawekgarść wiórek
kokosowych
Kostkę
margaryny rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wiórkami. Do drugiej miski wbijamy
jajka i dodajemy
cukry. Ubijamy mikserem na puszystą masę. Kiedy z masy
zrobi się puch, nadal miksując, dodajemy po trochu na zmianę
mąkę i rozpuszczoną
margarynę. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką.Składniki na kruszonkę :100g
mąki pszennej60g
cukru60g
masłaokoło 20g wiórkówWszystkie składniki kruszonki zagniatamy razem na konsystencję mokrego piasku. W zależności od konsystencji kruszonki możemy dodać więcej
mąki lub
masła.
Owoce obieramy/szypułkujemy, myjemy i kroimy. Układamy naprzemiennie na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min.Smacznego !