Wykonanie

Dzisiaj postanowiłam, że śniadanie będzie na słodko i nie ukrywam to była dobra decyzja : ). Chciałam żeby to było coś w miarę szybkiego i smacznego, dlatego wybrałam bułeczki
śniadaniowe scones. Są pyszne, pulchne i slodkie, w sam raz na pierwszy posiłek w sobotę. Zapraszam !o.

Składniki na ciasto : ( z tych proporcji wyszło mi 8 bułeczek )400g
mąki100g
masła70g
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkapół szklanki
mlekaszczypta
soli
Mąkę, sół,
cukier,
proszek do pieczenia mieszamy razem. Dodajemy
masło i rocieramy palcami razem z suchymi składnikami. Dodajemy
rodzynki i
czekoladę.
Jajka roztrzepujemy trzepaczką w oddzielnej miseczce i dodajemy
mleko, mieszamy. W misce z
mąką i
masłem robimy dołek drewnianą łyżką i wlewamy tam masę jajeczno-
mleczną (zostawiamy trochę do późniejszego posmarowania bułeczek). Drewnianą łyżką powoli mieszamy wszytskie składniki, a następnie wyrabiamy ręką. Jeżeli masa jest za lepka dodajemy
mąki. Z ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją ręką (!) na około 1,5 do 2 cm. Wycinamy bułeczki ostrą foremką lub szklanką o dosyć ostrych krawędziach. Układamy scones na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je
jajkiem z
mlekiem. Pieczemy w 220 stopniach przez 15 min.Smacznego !