ßßß
Składniki:250 g mąki pszennej85 g cukru pudru130 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego2 jajkakilka kropel olejku migdałowego40 g suszonej żurawiny30 g migdałów w płatkach1. Przesiewamy mąkę przez sito. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.2. Do suchych składników dodajemy kilka kropel olejku migdałowego, jedno jajko i żółtko i masło.3. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.4. Ze schłodzonego ciasta formujemy wałek i kroimy go na części. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę i lekko ją spłaszczamy.5. Smarujemy ciasteczka białkiem i obtaczamy w mieszance żurawiny i migdałów.6. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! :)