Wykonanie
Niedawno rozpoczął się karnawał, dlatego mam dla Was propozycję, która świetnie się sprawdza przy dekoracji stołu. Zamiast układać
ciasteczka na półmisku, postanowiłam trochę postraszyć gości i ułożyć po jednym na każdym talerzyku. Zapewniam - przerażenie murowane! Niektórzy z nich jedli te
ciastka odwrócone :D Przepis na Paluszki Wiedźmy pochodzi z moich wypieków . Polecam wypróbowanie tego przepisu na karnawałowe przyjęcia!

Składniki:- 225 g miękkiego
masła,- 3/4 szklanki
cukru pudru,- 1
jajko,- 1 łyżeczka
olejku waniliowego,- 1 łyżeczka
olejku migdałowego,- 2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1 łyżeczka
soli,- 3/4 szklanki obranych
migdałów.Wszystkie składniki miksujemy (z wyjątkiem
migdałów), a następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (ja włożyłam na dłużej - około godziny). W tym czasie obieramy
migdały ze skórki: wrzucamy do miski z gorącą
wodą, po chwili (gdy skórka zacznie delikatnie odchodzić) wyjmujemy i zdejmujemy skórkę.
Migdały możemy podzielić na pół (wzdłuż), wówczas paznokcie są cieńsze i tym samym bardziej zgrabne :) Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy palce (trochę cieńsze od Waszych - urosną! ), na koniec wciskamy
migdał (radzę dość mocno, bo zdarza im się odpadać) i w miejscach zgięć tworzymy nożem delikatne kreski. Wkładamy natychmiast do piekarnika (ciasto nie może być zbyt ciepłe, gdyż palce będą się rozlewały podczas pieczenia) i pieczemy około 10 minut. Studzimy na kratce. Dla lepszego efektu można pod
migdałem posmarować
wiśniowym dżemem :) Palce będą mocno krwiste!

Smacznego!!!