Wykonanie
Kasze królują, kolejny przepis tym razem z
kaszą gryczaną w roli głównej.Pierwszy raz
jadłam te pierogi i
powiem szczerze- zdaję sobie sprawę, że nie zachwycą każdego.Raczej będą bardziej smakowały osobom które uwielbiają smak
kaszy gryczanej. Mojemu mężowi bardzo przypadły do gustu,mi mniej. Ale uwielbiam próbować czegoś nowego i Was też zachęcam.Składniki na farsz:2 woreczki
kaszy gryczanej300 g
twarogu półtłustego2 średnie
cebulesól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostranatka pietruszki(obcja)Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy do miękkości. Wszystkie składniki łączymy ze sobą:
kaszę,
twaróg i
cebulę. Przyprawiamy do smaku. Jeśli lubimy warto do farszu dodać pokrojoną drobno
natkę pietruszki. Podaję z
jogurtem naturalnym lub podsmażoną
cebulką.Przepisy na ciasto do pierogów zna każdy, ja najczęściej robię z
mąki, ciepłej
wody i
jajka. Ostatnio znajoma sprzedała mi patent na to, że najlepsze ciasto wychodzi jedynie z
mąki i wrzącej
wody. Następnym razem wypróbuje.

