ßßß Cookit - przepis na Pizza z jarmużem i serem feta

Pizza z jarmużem i serem feta

nazwa

Wykonanie

Druga wersja naszej ulubionej pizzy. Zamiast jarmużu można użyć świeżego lub mrożonego szpinaku.
Czas przygotowania: 30 min. + czas na wyrośnięcie ciasta
Ilość porcji: 2 średnie pizze
Składniki:
200 g mąki żytniej razowej
100 g mąki pszennej
180 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
35 ml oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 puszka pomidorów lub sos pomidorowy
4 pieczarki
4 duże liście jarmużu (lub 4 garście szpinaku)
1 cebula
1/2 kostki sera feta
10 dkg sera zółtego
1 jajko (ewentualnie)
Drożdże rozetrzeć w 90 ml ciepłej wody. dodać 1 łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. lub do pieca nagrzanego do 50 stopni na ok. 15 min.
Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na patelni i dodać porwany na kawałki jarmuż. Dusić przez 5 min.
Wymieszać mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Dodawać wodę i oliwę - według potrzeby. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 min.
Ciasto podzielić na 2 kulki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia lub do pieca nagrzanego do 50 stopni na ok. 15 min.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Ser feta pokroić w kostkę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na blachę do robienia pizzy, która wcześniej została wyłożona papierem. Ciasto dociskać dokładnie do blachy, żeby była bardzo cieniutka, równa warstwa.
Posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć jarmuż z cebulką oraz ser feta. Posypać startym serem zółtym.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min.
Ok. 10 min. przed końcem pieczenia można na środku rozbić jajko. Włożyć do pieca i piec dalej aż jajko się zetnie.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/10/pizza-z-jarmuzem-i-serem-feta.html