Druga wersja naszej ulubionej pizzy. Zamiast jarmużu można użyć świeżego lub mrożonego szpinaku.Czas przygotowania: 30 min. + czas na wyrośnięcie ciastaIlość porcji: 2 średnie pizzeSkładniki:200 g mąki żytniej razowej100 g mąki pszennej180 ml ciepłej wody25 g świeżych drożdży35 ml oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soli0,5 łyżeczki cukru1 puszka pomidorów lub sos pomidorowy4 pieczarki4 duże liście jarmużu (lub 4 garście szpinaku)1 cebula1/2 kostki sera feta10 dkg sera zółtego1 jajko (ewentualnie)Drożdże rozetrzeć w 90 ml ciepłej wody. dodać 1 łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. lub do pieca nagrzanego do 50 stopni na ok. 15 min.Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na patelni i dodać porwany na kawałki jarmuż. Dusić przez 5 min.Wymieszać mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Dodawać wodę i oliwę - według potrzeby. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 min.Ciasto podzielić na 2 kulki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia lub do pieca nagrzanego do 50 stopni na ok. 15 min.Ser żółty zetrzeć na tarce.Ser feta pokroić w kostkę.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na blachę do robienia pizzy, która wcześniej została wyłożona papierem. Ciasto dociskać dokładnie do blachy, żeby była bardzo cieniutka, równa warstwa.Posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć jarmuż z cebulką oraz ser feta. Posypać startym seremzółtym.Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min.Ok. 10 min. przed końcem pieczenia można na środku rozbić jajko. Włożyć do pieca i piec dalej aż jajko się zetnie.