ßßß Cookit - przepis na Risotto z grzybami na ostro

Risotto z grzybami na ostro

nazwa

Wykonanie

Klasyczne risotto. W moim wydaniu jest lekko pikantne, dzięki dodaniu papryczek chilli i czosnku.
Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 4
Składniki:
8 garści ryżu pełnoziarnistego
250 g grzybów (kurek, pieczarek albo leśnych)
2 papryczki chilli
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 litr wywaru warzywnego
0,5 litra białego wina
masło, oliwa do smażenia
sól, pieprz
Cebulę, grzyby, czosnek i papryczki chilli posiekać drobno.
Na dużej patelni podsmażyć (na maśle i oliwie z oliwek) cebulę i czosnek.
Dodać grzyby. Całość zalać częścią wywaru z kurczaka i białego wina.
Dodać ryż. Mieszać co 2 min.
Jak prawie cały wywar i wino zostanie wchłonięte przez ryż - zalać kolejną porcją. Mieszać dalej. I czynność powtarzać aż do momentu, kiedy ryż będzie gotowy (czyli około pół godziny).
Doprawić solą i pieprzem.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/02/risotto-z-grzybami-na-ostro.html