ßßß Cookit - przepis na Kamila Sakałusa łosoś grillowany w sosie mango

Kamila Sakałusa łosoś grillowany w sosie mango

nazwa

Wykonanie

Byłem w piątek na warsztatach kulinarnych. Pod wodzą Kamila Sakałusa - mistrza kuchni toruńskiej, autora http://kamilgotuje.pl, przyrządzaliśmy łososia w sosie mango.
Co za wspaniała ryba i wspaniały sos...
Mam nadzieję, że Autor się nie obrazi, że podzielę się z Wami przepisem:
Łososia zfiletuj, włóż do marynaty i pozwól mu nasiąknąć w lodówce.
Na marynatę: wyciśnij sos z grapefruita różowego i dwu mandarynek. Dodaj oliwy, kilka drobno posiekanych ząbków czosnku, soli, pieprzu, wymieszaj.
Na sos: obierz 2 mango ze skórki, posiekaj drobno. Obsmaż w oliwie. Dodaj garść liści świeżej mięty. Zalej śmietanką 30%, osól i opieprz do smaku. Zredukuj, aby zgęstniał i nabrał solidnego aromatu. Możesz nieco zmiksować. Zgaś ogień i wmieszaj dwie garście startego parmezanu.
Warzymy sos mango. Kamil Sakałus przy garnku.
Znowu przy garnku z sosem.
Zgrilluj łososia z obu stron. Polej sosem i natychmiast podawaj.
Zabawa była świetna. A zdjęcia gotowego łososia zrobić zapomniałem...
Źródło:http://kaflowakuchnia.blogspot.com/2013/06/kamila-sakausa-osos-grillowany-w-sosie.html