Wykonanie
Niezwykle bogate w dodatki - jak na szkocką oszczędność. Stąd i nazwa - ciasto milionerów. Do dzieła:Ciasto:400 g
mąki200 g
masła (
masła, nie
margaryny!!)100 g
cukru, najlepiej brązowego
Toffi:1 puszka
słodzonego mleka zagęszczonegoPolewa:100 g czarnej
czekolady (moim zdaniem najlepsza taka 90%
kakao)100 ml
śmietany 30%1. Puszkę
mleka zalej
wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 1,5 - 2 h. Ostudź. Otwórz.2. Zagnieć szybko
mąkę,
cukier i
masło. Rozgnieć na placek na foremce (używam okrągłej tortownicy teflonowanej, nie wymaga smarowania tłuszczem przed pieczeniem). Piecz około 20 minut w temp. 200C.3. Wyjmij ciasto z piekarnika. Obsmaruj
toffi.4. Na małym ogniu w rondelku roztop
czekoladę ze
śmietaną. Gdy masa będzie płynna - polej po wierzchu
toffi.5. Odstaw całość do zastygnięcia.6. Ciasto gotowe.