Wykonanie
Tiramisu
Składniki dla 4 porcji:-
ser mascarpone 500,- 1
żółtko,-
cukier waniliowy,- jakiś
alkohol – najlepiej
amaretto,-
biszkopty,-
kawa rozpuszczalna,-
kakao ciemne ( np. Deco
moreno),
Ser do misy – wsypujemy cały
cukier waniliowy i
żółtko (raz zdarzyło mi się z pośpiechu zapomnieć tego
żółtka – i nikt się nie zorientował, więc jeśli nie chce wam się biec do sklepu po to jedno
jajko – obejdzie się bez) – następnie te trzy składniki miksujemy na gładką masę (bez grudek
cukru waniliowego) i wlewamy 2 kieliszki
amaretto;Następny krok? Robimy
kawę tylko w mocniejszych proporcjach – zamiast dwóch łyżeczek – dwie łyżki
kawy zalewamy 250 ml
wody i odrobinę słodzimy.Gdy
kawa ostygnie nasączamy w niej
biszkopty, które wędrują do kieliszków – układajcie dowolnie, ja lubię na ściankach, można również warstwowo.Na
biszkopty wędruje masa serowa po czym posypujemy ciem n ym
kakao i na pół godziny (MINIMUM!) do lodówki.Ja lubię ten zimy deser z gorącym
espresso – polecam i Wam.
Smacznego !