Wykonanie
Nie nadążam.Przeglądam folder ze zdjęciami potraw, których przepisy powinny się tu znaleźć i powoli zapominam już przepisy, szczególnie tych dań, które powstały spontanicznie. Przydałaby się jakaś sekretarka, albo może opiekunka do szkrabów kochanych?? :) Ech, pomarzyć zawsze można :D Tymczasem spieszę dodać kolejny przepis, nim zupełnie zapomnę jak powstało to ciasto. Z tego co pamiętam powstało bardzo szybko, było bardzo dobre, a za sprawą karamboli, która jest dość egzotycznym
owocem, wywołało efekt zaskoczenia u gości. Jak to w przypadku takich nowinek bywa goście w pierwszej kolejności zajęli się smakowaniem samego
owocu, który w smaku przypomina najbardziej kwaśne
jabłko, nie ma jakichś szczególnych walorów
smakowych, stosuje się go głównie do dekoracji. W mojej lodówce znalazły się za sprawą ciekawskiego
męża, który
potem przez kolejne dwa tygodnie powtarzał, bym coś z tym zrobiła...To zrobiłam :))Fajna propozycja na ciasto na przyjęcie dla dzieci, ale nie tylko! Gwiazdki robią wrażenie :D


Składniki(na małą blaszkę)3 garści
płatków śniadaniowych o smaku
czekoladowym50 g
miękkiej margaryny500 g
twarogu do sernika ( z wiaderka)4 łyżki
syropu malinowego1 łyżka
żelatyny1/4 szklanki
mleka200 ml
śmietany 30 %1
galaretka agrestowa1
owoc karamboli
Płatki z
margaryną włożyć do rozdrabniacza i zblendować na jednolitą masę. Wyłożyć nią spód blachy i wstawić do lodówki.W kubku wymieszać
mleko z
syropem malinowym, dodać
żelatynę i poczekać chwilę, aż zastygnie. Następnie lekko podgrzać ją (nie zagotować!!!!) - wstawić na chwilę do mikrofali lub gorącej kąpieli, tak, by znowu powstała płynna konsystencja, a
żelatyna cała się rozpuściła. Wymieszać, by zlikwidować wszelkie grudki. Odstawić w chłodne miejsce. Ubić
śmietanę. Do miski włożyć
twaróg i zmiksować, następnie powoli dodawać
śmietanę miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodać
żelatynę, wymieszać mikserem i wylać masę na spód z
płatków i
margaryny. Wstawić do lodówki.Rozpuścić
galaretkę w 350 ml gorącej
wody, odstawić w chłodne miejsce. Pokroić karambolę w cienkie plasterki, wyjąć pestki. Ułożyć plastry
owocu na cieście. Kiedy
galaretka zacznie tężeć polać nią
owoce i wstawić do lodówki na kilka godzin, by wszystko stężało.Smacznego.