Wykonanie
Zaczęło się od tego, że na spacerze zauważyłam piękne
dyniowe stoisko. Wszystkie pękate i soczyście
pomarańczowe. Nie mogłam przejść obojętnie i kupiłam połówkę. I zaczęłam intensywnie myśleć co by z tej dyni zrobić. Ja myślałam, a
dynia leżała w kuchni. Kilka dni temu na blogu Uli zobaczyłam zapiekankę z
dynią, zaciekawiła mnie i zainspirowała. Postanowiłam zrobić coś podobnego. Pobiegłam do sklepu po resztę składników i pełna zapału przystąpiłam do dzieła...I jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że trochę za długo się zastanawiałam i
dynia już się do zapiekanki nie nadaje... :(Na szczęście z pomocą przyszła siostra, która w zamian za porcję zapiekanki przyniosła mi piękną, pękatą
dynię. A z niej powstała
między innymi ta pyszna, lekka i ciekawa w smaku zapiekanka. A przy tym najbardziej kolorowa i wesoła, jaką kiedykolwiek zrobiłam.


Składniki:1/2 kg
ziemniaków1/2 kg dynipaczka mrożonych
kurek2
czerwone cebule1/2
czerwonej papryki1/2
żółtej papryki1 duża
śmietana 18 %pęczek
pietruszki1
ser fetasól,
pieprzZiemniaki obrać i pokroić w talarki,
dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w paski a
cebule w piórka.
Kurki rozmrozić. Wymieszać wszystkie składniki, posolić i popieprzyć.
Natkę pietruszki posiekać i połowę wsypać do zapiekanki, zalać
śmietaną i lekko wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Fetę pokroić w kostkę posypać nią zapiekankę i piec jeszcze 15 minut. Posypać pozostałą
pietruszką i podawać od razu :DSmacznego!!