ßßß Cookit - przepis na Buraczany kwas do picia

Buraczany kwas do picia

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
buraczki 500 gramów
cukier 1 szklanek
chleb razowy 150 gramów
drożdże 30 gramów
cytryna 1 sztuk
Wykonanie:
Pokroić chleb na nieduże kawałki i lekko podsmażyć w tosterze lub piekarniku. Oczyszczone buraczki drobno pokroić. Włożyć do słoja, dodać chleb, wlać 3l przegotowanej wody i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody. ze sparzonej cytryny otrzeć skórkę, a sok wycisnąć.
Sok buraczany przecedzić, dodać drożdże, cukier, skórkę oraz sok z cytryny, wymieszać, przykryć i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Napój przelać przez gęstą gazę. Rozlać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Kuchnia Rosyjska
Poncz
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11071/Buraczany-kwas-do-picia