ßßß Cookit - przepis na Zakwas na barszcz wigilijny + film

Zakwas na barszcz wigilijny + film

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny, pachnący czosnkiem o intensywnym czerwonym kolorze zakwas na barszcz wigilijny to bardzo prosta w przygotowaniu "mikstura ", która musi odstać kilka dni w ciepłym miejscu by potem dolana do barszczu wigilijnego wzbogaciła jego smak.
składniki na ok 2 litry zakwasu
1 kg buraków
łyżka cukru
2 ząbki czosnku
skórka z razowego chleba
przepis
Umyte i obrane buraki kroimy w plastry, a następnie przekładamy do glinianego garnka.
Zalewamy ciepłą przegotowaną wodą około 1,5 litra , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz skórkę razowego chleba.
Garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3- 4 dni, po tym czasie przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do lodówki.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/12/zakwas-na-barszcz-wigilijny-film.html