ßßß
Składniki:1 1/2 kg buraków1 - 1 1/2 litra przegotowanej letniej wody4 ząbki czosnku1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli1 kromka razowego chleba3 liście laurowe3 ziela angielskieBuraki obrać i pokroić w średniej grubości plastry. Duży 2 litrowy słój wyparzyć. Buraki ułożyć w słoiku. Dodać obrany czosnek, ziele i liść, cukier oraz sól. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Zalać wszystko wodą (w takiej ilości, aby buraki były zakryte). Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe, ale przewiewne miejsce na około 5-7 dni. Po kilku dniach utworzy się na wierzchu mało estetyczna piana. Zebrać ją dokładnie. Zakwas przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą. Odcedzony zakwas przelać do czystych, wyparzonych butelek/słoików i zakręcić. Przechowywać w lodówce.