Wykonanie
Dziś załączam super szybki przepis na jedną z moich ulubionych zup ... mnie dane było spróbować wersję ze świeżutkich
małż, ale i tą wersją się zadowolę w przypływie apetytu. Znalazłam ją przy buszowaniu Internetu, wypróbowałam i dla mnie super ! Przepis pochodzi ze strony Food Network .Jest dość treściwa, więc idealna na ten okres zimowy.Składniki:puszka
małż w sosie własnym (400g)2 łyżki
masła1
cebula2
łodygi selera naciowego2 łyżki
mąki2 szklanki
bulionu1 szklanka
śmietanki kremówki2
liście laurowe400 g
ziemniakówsól,
pieprzWykonanie:Warzywa kroimy w kostkę i odstawiamy.
Masło podgrzewamy w garnku, wrzucamy
cebulę i
seler i dusimy aż zmiękną mieszając dość często.Dodajemy
mąkę i chwilę podsmażamy, po czym powoli dolewamy
bulionu, następnie sok z
małż,
śmietankę,
liście laurowe i
ziemniaki. Wszystko zagotowujemy i po 15 minutach dodajemy pokrojone
małże, po kolejnych 10 minutach gotowania kiedy
ziemniaki będą gotowe odstawiamy z gazu. Doprawiamy
solą i
pieprzem.