ßßß Cookit - przepis na Faszerowane śliwki

Faszerowane śliwki

nazwa

Składniki

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
węgierki 700 gramów
mirabelki 300 gramów
cukier 1 kilogramów
goździki według uznania
liście arcydzięgla według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone węgierki lub inne większe śliwki przekroić w szerz i usunąć pestki, a w wolne miejsce włożyć umyte mirabelki. Owoce lekko obgotować, zanurzając je na sitku we wrzącej wodzie. Wyjąć i ułożyć owoce w wyparzonych słoikach, przekładając arcydzięglem. Z wody, w której były obgotowywane śliwki odlać 1 litr. Dodać cukier oraz goździki i zagotować. Gorącym syropem zalać owoce. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.
Uwagi:
Liście arcydzięgla można zastąpić melisą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10900/Faszerowane-sliwki