Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowęgierki 700 gramówmirabelki 300 gramów
cukier 1 kilogramów
goździki według uznanialiście arcydzięgla według uznaniaWykonanie:Oczyszczone węgierki lub inne większe
śliwki przekroić w szerz i usunąć pestki, a w wolne miejsce włożyć umyte mirabelki.
Owoce lekko obgotować, zanurzając je na sitku we wrzącej wodzie. Wyjąć i ułożyć
owoce w wyparzonych słoikach, przekładając arcydzięglem. Z
wody, w której były obgotowywane
śliwki odlać 1 litr. Dodać
cukier oraz
goździki i zagotować. Gorącym
syropem zalać
owoce. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.Uwagi:Liście arcydzięgla można zastąpić
melisą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Polska
Przetwory weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: