Wykonanie
Witajcie kochani. Dzisiaj podzielę się prostym przepisem na
przetwory z
jeżynami. Dodam, że
jeżyny są tak wartościowe, jak
maliny a może nawet w niektórych przypadłościach lepsze. Wspomnę tylko, że mają dużo witaminy E, zwanej witaminą
serca.
Składniki:10 litrów
jeżyn1 lub 1,5 kg
cukru - według uznania6-8 szt
goździkówPrzygotowaniePrzepis na filmie LINKW dużym garnku podgrzewam większą część umytych
jeżyn. Zaraz wsypuję
cukier. Pozostałe
owoce dodaję w trakcie podgrzewania na słabym płomieniu w kilku etapach. Dzięki temu w
masie dżemowej będą widoczne
owoce. Zaraz po zagotowaniu krótko utrzymuje ten stan, cały czas przy tym mieszam, Po 3-4 minutach wypłynie spora ilość intensywnego soku. Odlewam gorący sok do wyparzonych butelek. Dobrze zakręcam. Można pasteryzować sok dla pewności przez 15 minut w temperaturze szumiącej
wody około 90 stopni C- ja zostawiałam go tak, jak jest, bo tez powinien się dobrze zawekować.Pozostałą gęstą masę podgrzewam w ciągu dnia 3-4
razy. Krótko gotuję i cały czas mieszam, dopóki leci para, by pozbyć się nadmiaru
wody i uzyskać odpowiednią gęstość. Możecie przyśpieszyć cykl, choć przygotowanie wbrew pozorom jest dosyć szybkie i dodać porcję pektyn w proszku. Na 2-3 minuty przed zlewaniem do wyparzonych słoików dodaję do masy jeżynowej
gożdziki. Wystarczy kilka sztuk, które znacznie podniosą walory
dżemu. Mieszam dokładnie. Przekładam masę do słoików. Dokładnie zakręcam i wstawiam do garnka, z kawałkiem papierowego ręcznika na spodzie. Zalewam słoiki 2-3 cm poniżej zakrętek gorącą
wodą i doprowadzam do szumiącej
wody, tak żeby nie bulgotała (około 90 stopni C). Pasteryzuję około 15 minut.Życzę bogatej spiżarni!Pozdrawiam Weronika