Wykonanie

Gęsta
marmolada jeżynowa idealnie nadaje się do przekładania
tortów oraz jako dodatek do różnych mas lub kremów. Zrobiłam ją właśnie z taką myślą.
Składniki na 2 słoiczki:
ok. 700 g
jeżyn350 g
cukru żelującego 3:1 (użyłam Delecty)
Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Owoce wymieszać z
cukrem. Całość zagotować, często mieszając. Gotować, aż
owoce zmiękną. Nie za długo, kilka minut.
Przecedzić przez sitko, a następnie przelać do wysuszonych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: