ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z Boczkiem i Szałwią

Spaghetti z Boczkiem i Szałwią

nazwa

Wykonanie

Szybka i łatwa do przygotowania potrawa, a przy tym ciekawa w smaku. A to głównie dzięki szałwi, która wnosi specyficzne walory smakowe.
Składniki (3-4 porcje):
300 g młodego szpinaku
7 plastrów boczku
1 cebula
1 1/2 szklanki bulionu z kury
3 łyżki świeżej szałwi + 1 łyżeczka suszonej
3 łyżki parmezanu + łyżka do dekoracji
300 g spaghetti
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię - smażyć kilka minut żeby się trochę wytopił i był bardziej chrupki. Do lekko podsmażonego boczku dorzucić posiekaną cebulę i kolejno dusić ok. 4 minut. Wlać bulion z kury i posiekaną szałwię i zagotować wszystko, po czym dodać umyty szpinak (ja nie kroiłam go, tylko użyłam młodego szpinaku, którego liście są mniejsze i bardziej sprężyste). Wszystko gotować dosłownie 2-3 minuty, bo tyle wymaga szpinak żeby był gotowy. Sos jest dość rzadki, więc na samym końcu dodaję 3 łyżki parmezanu, dzięki czemu konsystencja i smak są dużo lepsze. Doprawić delikatnie solą i mocniej pieprzem.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/07/spaghetti-z-boczkiem-i-szawia.html