Wykonanie
Szybka i łatwa do przygotowania potrawa, a przy tym ciekawa w smaku. A to głównie dzięki
szałwi, która wnosi specyficzne walory smakowe.Składniki (3-4 porcje):300 g młodego
szpinaku7 plastrów
boczku1
cebula1 1/2 szklanki
bulionu z kury3 łyżki świeżej
szałwi + 1 łyżeczka suszonej3 łyżki
parmezanu + łyżka do dekoracji300 g spaghettiWykonanie:
Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię - smażyć kilka minut żeby się trochę wytopił i był bardziej chrupki. Do lekko podsmażonego
boczku dorzucić posiekaną
cebulę i kolejno dusić ok. 4 minut. Wlać
bulion z kury i posiekaną
szałwię i zagotować wszystko, po czym dodać umyty
szpinak (ja nie kroiłam go, tylko użyłam młodego
szpinaku, którego liście są mniejsze i bardziej sprężyste). Wszystko gotować dosłownie 2-3 minuty, bo tyle wymaga
szpinak żeby był gotowy.
Sos jest dość rzadki, więc na samym końcu dodaję 3 łyżki
parmezanu, dzięki
czemu konsystencja i smak są dużo lepsze. Doprawić delikatnie
solą i mocniej
pieprzem.