ßßß Cookit - przepis na Koperkowy Colesław

Koperkowy Colesław

nazwa

Wykonanie

Pachnąca koperkiem aż do znudzenia lekka sałatka ..... można serwować ją jako dodatek obiadowy do wszelkiego rodzaju mięs i ryb.... Na imprezie grillowej też znajdzie swoje miejsce. Polecam, bo wykonanie jest banalnie proste.
Składniki (6-8 porcji):
200 g kapusty czerwonej
700 g kapusty białej
2 łyżki soli
4 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka śmietany
2 łyżki majonezu
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
4 łyżki koperku
pieprz
Wykonanie:
Obie kapusty poszatkować, posolić i odstawić na 30 minut aż zmięknie. W tym czasie można przygotować sos: wrzucić koperek do blendera (tudzież drobno posiekać nożem) i kiedy będzie gotowy wlać pozostałe składniki, czyli śmietankę i zwykłą śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier oraz pieprz. Odstawić. Kapustę delikatnie przepłukać (jeżeli będzie zbyt słona) i osuszyć z nadmiaru płynu. Wrzucić do miski i zalać sosem - wymieszać dokładnie wszystko.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/06/koperkowy-colesaw.html