Pachnąca koperkiem aż do znudzenia lekka sałatka ..... można serwować ją jako dodatek obiadowy do wszelkiego rodzaju mięs i ryb.... Na imprezie grillowej też znajdzie swoje miejsce. Polecam, bo wykonanie jest banalnie proste.Składniki (6-8 porcji):200 g kapusty czerwonej700 g kapusty białej2 łyżki soli4 łyżki śmietanki kremówki1 łyżka śmietany2 łyżki majonezu3 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki cukru4 łyżki koperkupieprzWykonanie:Obie kapusty poszatkować, posolić i odstawić na 30 minut aż zmięknie. W tym czasie można przygotować sos: wrzucić koperek do blendera (tudzież drobno posiekać nożem) i kiedy będzie gotowy wlać pozostałe składniki, czyli śmietankę i zwykłą śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier oraz pieprz. Odstawić. Kapustę delikatnie przepłukać (jeżeli będzie zbyt słona) i osuszyć z nadmiaru płynu. Wrzucić do miski i zalać sosem - wymieszać dokładnie wszystko.