Wykonanie
Muszę przyznać, że takie klopsiki robiłam pierwszy raz. Nigdy nie
dawałam wcześniej ani
bazylii ani
musztardy francuskiej. To połączenie okazało się pyszne i wyśmienite. Sami musicie się przekonać. Już teraz wiem, że takie klopsiki będą podstawą do różnych potraw. Zajadamy je same, lub pieczonymi ziemniaczkami, tworzymy sandwicza czy dodajemy do nich sosik
pomidorowy. Pomysłów nam nie brakuje ;)Składniki:- mały pęczek świeżej
bazylii- 500 g mielonej
wołowiny- 1 łyżka
musztardy francuskiej- 1/2
cytryny- 1
żółtko-
pieprz i
sól do smaku-
oliwaPrzepis:
Bazylię pokroić dość grubo. Wsypać do miski. Dodać mieloną
wołowinę,
musztardę, szczyptę
soli i
pieprzu, otartą
skórkę z cytryny,
żółtko i 1 łyżkę
oliwy. Rękami dobrze wyrobić masę
mięsną. Wilgotnymi dłońmi uformować małe kulki.
Oliwą skropić patelnie.Gotowe kulki ułożyć na patelni i smażyć do zrumienienia.Smacznego.źródło: książka 30 minut w kuchni - Jamie Oliwer