Wykonanie
Chleb pełnoziarnisty powstał na bazie
Chlebka jogurtowego z maszyny, lecz z małymi zmianami. Była to inwencja twórcza, gdyż w domu została tylko
mąką pełnoziarnista, ale ryzyko się opłacało. Wyszedł zdrowy, syty chlebek.


Składniki na
Chleb pełnoziarnisty:- 150 ml letniej
wody- 150 ml
jogurtu naturalnego - o temp, pokojowej- 1 łyżka
oleju- 350 g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 15 g
otrębów pszennych- 10 g pestek dyni lub
słonecznika- 1,5 łyżeczki
soli- 1 łyżeczki
suszonych drożdży

Przepis na
Chleb pełnoziarnisty:- do maszyny wlać wszystkie składniki mokre czyli
woda,
jogurt,
olej- dodać
mąkę,
sól,
otręby,
pestki dyni lub
słonecznika- na górę wsypać
drożdże- ustawić program podstawowy, waga 700 g, skórka średnio wypieczona- po upieczeniu wystudzić na kratceSmacznego.źródło: własne