Wykonanie
Bardzo lubimy ciasta
czekoladowe, a w połączeniu z
gruszkami po prostu "niebo w gębie" ;) na przepis wpadłam przeglądając książkę "Nigella Ekspresowo", a że miałam wszystkie składniki w domu, postanowiłam wypróbować ten szybki przepis... od siebie dodałam
migdały, którym posypałam wierzch ciasta, piekłam w nowej foremce silikonowej - takiej specjalnej ;)


- 3 - 4
gruszki- 125 g
mąki- 25 g
kakao w proszku- 125 g
cukru do wypieków- 150 g miękkiego
masła + trochę do posmarowania blachy- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2
jajka- 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego- piekarnik rozgrzać do temp. 200 st., blachę wysmarować
masłem, ja użyłam silikonową (wysmarowałam ją niewielką ilością
oliwy)-
gruszki obrać, pokroić i ułożyć na dnie formy- pozostałe składniki umieścić w misce, miksować, aż powstanie jednolite ciasto-
gruszki zalać
ciastem i posypać
płatkami migdałów- piec ok. 30 min.- po upieczeniu pozostawić ciasto do ostudzeniaPodawać z gałką
lodów, sosem
czekoladowym, lub
bitą śmietaną.źródło: książka "Nigella Ekspresowo"

Akcja Kulinarna: